Kleuteronderwijs: ACOD-onderwijs en COV staken niet begin september

30-06-2011 22:32

De onderwijsvakbonden hebben goede hoop dat de huidige personeelsproblemen vanaf september 2012 een einde zullen kennen. Volgend schooljaar moeten de kleuterscholen nog verder met het huidige financieringssysteem terwijl er met de sociale partners onderhandeld wordt over een nieuw kader.

 

Raf De Weerdt schrijft op de webstek van ACOD-onderwijs: "Wij doen een oproep aan alle directeurs en schoolbesturen om alle lestijden daadwerkelijk in te zetten in de klas om zo de klasgroepen in grootte te beperken. Iedere lestijd die niet in de klas gebruikt wordt, heeft tot gevolg dat een klasgroep samen gezet moet worden en verhoogt dus de werkdruk van de collega’s in de klas.
Wij willen zeer duidelijk zijn ten aanzien van onze leden, ACOD Onderwijs roept niet op om te staken in september. De start van een schooljaar is van het grootste belang, deze verstoren met stakingen kan enkel als geen enkel ander actiemiddel voor handen is. Op dit punt zijn we helemaal nog niet beland, wij sluiten hierdoor niet uit dat later in het proces actie nodig is. Eerst onderhandelen en indien er geen of onvoldoende resultaten behaald worden, zijn wij steeds bereid tot actie over te gaan."

 

COV bericht: "Bij de start van de legislatuur maakte minister Smet met het COV de afspraak prioriteit te geven aan het kleuteronderwijs. De minister zal zowat vijftig miljoen euro extra investeren. Zo kunnen vanaf 1 september 2012 ongeveer extra 1.300 voltijdse personeelsleden aan de slag. Een kleuter wordt in de telling evenveel waard als een leerling lager onderwijs en elke kleuter telt aan 100%. De grillige en degressieve lestijdenschalen worden afgeschaft. Over de uitvoering van deze afspraken bestaat geen enkele twijfel. De minister overlegt met vakbonden en koepels over de concrete uitwerking van de nieuwe omkadering. De gesprekken zijn constructief. De overheid zoekt samen met de sociale partners naar de beste antwoorden."

 

Meer lezen:

www.acodonderwijs.be/

 

www.cov.be/